“Oei, dat gaat te ver!” Of toch niet? Onopvallende observatievoertuigen onder de loep bij Grey Mouse

Bij Grey-Mouse Mouse horen we vaak de reactie: “Oei, dat gaat toch te ver?”, wanneer het gaat om het inzetten van onopvallende camera-auto’s voor onderzoek. Het idee dat deze geavanceerde technologie een te grote inbreuk op privacy zou vormen, kan schokkend lijken.
Maar is dit echt het geval? Wij dagen je uit om verder te kijken en te ontdekken waarom deze middelen juist een van de minst ingrijpende en meest effectieve oplossingen kunnen zijn voor het verkrijgen van cruciale informatie zonder onterecht privacy te schenden.

We horen te vaak dat men de inzet van zo’n middel een inbreuk vindt op privacy en te ingrijpend is. Echter, de juridische grondslag voor het gebruik van onopvallende observatievoertuigen is sterker dan men vaak denkt. Het Gerechtshof heeft in meerdere uitspraken geoordeeld dat het gebruik van dergelijke middelen proportioneel is, uiteraard onder bepaalde voorwaarden.

Bij Grey-Mouse Mouse kennen we deze voorwaarden maar al te goed. Onze expertise zorgt ervoor dat we binnen de kaders van de wet opereren en toch effectieve resultaten boeken.

Een andere veelgehoorde opmerking is dat het gebruik van een onopvallend voertuig de indruk wekt dat personen in het geheim in de gaten worden gehouden. Wat men echter vaak vergeet, is dat men bij fysieke observatie, die ook altijd onopvallend plaatsvindt, terugvalt op methodes die prijzig zijn en een grotere inbreuk op de privacy vormen. Daarbij biedt fysieke observatie geen volledige 24-uursdekking, wat de effectiviteit beperkt.

Het Gerechtshof heeft eerder aangegeven dat men er rekening mee dient te houden dat de onderzochte persoon zich op het standpunt zou kunnen stellen dat een paar losse observaties niets zeggen. Dit kan resulteren in hoge kosten zonder degelijke steunbewijs voor het onderzoek.

Onze technologie maakt het mogelijk om 24 uur per dag te monitoren. In werkelijkheid leveren deze 24 uur aan waakstand vaak slechts enkele minuten aan relevante beelden op die gebruikt worden in het onderzoek.

Deze selectieve benadering zorgt ervoor dat we een duidelijk en volledig beeld van de situatie krijgen zonder onnodige inbreuk op privacy. De overige beelden, die we false positives noemen, worden direct verwijderd. En zodra zichtbaar wordt dat de technische observatie niet meer noodzakelijk is, zetten we de techniek op afstand uit.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw onderzoek? Neem gerust contact met ons op!